Placki z kalafiora

Niewiele składników, za to ekstra efekt. 🙂 Podawać można np. z jogurtem naturalnym. Z tych składników otrzymacie dużą porcję.

Składniki (ok. 30 placków):
1 kg kalafiora
1 szkl. mąki kukurydzianej
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
2 pęczki koperku
7 dużych jajek
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżeczka soli i pół łyżeczki mielonego pieprzu

Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. Zetrzeć go na tarce (nie gotować) lub pokrojonego na mniejsze kawałki przez kilka sekund rozdrobnić w blenderze. Dodać do niego resztę składników i całość wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać po jednej dużej łyżce masy na placek. Smażyć najpierw z jednej strony, a następnie obrócić na drugą. Odkładać gotowe placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *