Pyszna propozycja na śniadanie czy do lunch boxu. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste i szybkie do wykonania.
Składniki:
– 400 g paluszków krabowych (surimi)
– pęczek cebuli dymki lub szczypiorku
– 4 nieduże jajka
– 3 czubate łyżki mąki ryżowej lub pszennej
– pieprz, sól
Paluszki wyciągnąć z foliowych osłonek i drobno pokroić. Dodać do nich drobno pokrojoną dymkę lub szczypiorek. Wbić jajka, wsypać mąkę oraz przyprawy i całość dobrze wymieszać łyżką. Masę nakładać małymi porcjami (1 duża łyżka na placek) na nagrzaną i przesmarowaną olejem patelnię. Smażyć do zezłocenia z każdej strony.
Przepis widziałam kiedyś w jakimś programie z kuchnią koreańską, nie zapisałam wtedy składników i proporcji, ale podane powyżej przećwiczyłam już kilkukrotnie.