Fritatta z cukinią i kurkami

Sezonowe składniki i proste danie bez mięsa gotowe. 😉

Składniki (forma o średnicy ok. 24 cm):
– 5 jajek
– 2 niewielkie cukinie
– pęczek koperku
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 250 g kurek
– sól, pieprz, tymianek

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). Posolić ją, odstawić na ok. 10 minut, a następnie odsączyć z soku, który wydzieliła.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić ją na odrobinie masła. Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę smażyć i przełożyć cebulę z czosnkiem do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucić oczyszczone kurki. Podsmażać je na „dużym gazie”, aż odparuje płyn, który wydzielą.
W miseczce roztrzepać jajka z przyprawami. Dodać do nich cukinie, cebulę z czosnkiem, kurki oraz drobno pokrojony koperek i wszystko starannie wymieszać.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *