Blok czekoladowy (na mleku w proszku)

Dziś mniej zdrowo. 🙂 Podróż sentymentalna w czasy młodości, kiedy przygotowywało się taką czekoladę z mleka w proszku ;).
Przepis Kasi R.

Składniki (forma o wymiarach 20 x 20 cm):
– 200 g masła
– 1 i ½ szkl. cukru
– 400 g mleka w proszku
– 6 czubatych łyżek kakao
– ½ szkl. wody
– 2 garście pokrojonych orzechów lub innych bakalii

Masło należy rozpuścić w garnku, a następnie dodać wodę i cukier. Gotować i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec wsypać przesiane kakao i mleko. Szybko wymieszać (masa zacznie tężeć, więc należy szybko działać J). Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Całość wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Wyrównać wierzch. Odstawić do stężenia na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *