Dodatek kaszy gryczanej sprawia, że w pierogach jest „element chrupiący”. :). Taka odmiana od tradycyjnych – z kapustą i grzybami.
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
– 1 jajko
– 1 żółtko
– niecała szklanka gorącej wody
– łyżka masła
– szczypta soli
Wszystkie składniki należy razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto nakryć miską i zostawić na 15 minut. Zasada najważniejsza: nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto się łatwo kleiło i cienko rozwałkowywać odrywając ciasto po kawałku, przy czym resztę przykryć miską, żeby nie wysychało. Pierogi wykrawać szklanką, nałożyć nadzienie, skleić i gotować w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną.
Składniki na nadzienie:
– 1 szkl. kaszy gryczanej
– 1 cebula
– 300 g kapusty kiszonej (z marchewką)
– garść grzybów suszonych
– sól, pieprz
Ugotować i odsączyć kaszę. Grzyby zalać wodą i zostawić na godzinę. Następnie odsączyć i pokroić drobniej. Cebulę należy obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. Na patelnię z cebulą dodać odciśniętą z nadmiaru soku i drobno pokrojoną kapustę. Dołożyć grzyby. Przesmażyć, aby kapusta zmiękła. Dodać ugotowaną kaszę. Doprawić przyprawami. Nakładać po ostudzeniu.
Idealny przepis na święta. Ciekawy blog. Zapraszam do mnie http://bycwformie.blog.pl/
Dziękuję 🙂
Oj chciałabym tak lepić! Moje zawsze są jak z tej reklamy…. farsz bokiem wypływa:D
Zeby pierogi się nie rozklejały należy brzeg każdego placuszka zwilżyc wodą od środka i skleic. Sprawdzone od lat.