Placki gryczano-serowe

Propozycja na obiad lub śniadanie. Łatwe, szybkie, bezglutenowe, smaczne. Spróbujecie?

Składniki (ok. 8 sztuk):
– 3 jaja
– 2 łyżki cukru lub miodu
– 200 g białego sera w kostce
– pół łyżeczki sody
– 1/3 szkl. mąki gryczanej

Najpierw zmiksować jajka z cukrem lub miodem do momentu, kiedy zwiększy się objętość. Następnie dodać biały ser i zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę i sodę i miksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 5 minut. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i nakładać ciasto. Po jednej łyżce na placek. Placki w trakcie smażenia „rosną”, więc należy zostawić między nimi wolną przestrzeń. Gdy wierzch placka będzie „ścięty” to przełożyć go na kilka minut na drugą stronę. Podawać z owocami, miodem, syropem klonowym itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *