Placek z budyniem i rabarbarem

Kolejny kruchy placek. W tym cieście kwaśność rabarbaru jest złagodzona słodkim budyniem.


Składniki (na blaszkę o wymiarach 39 x 25 cm):
– 3 szkl. mąki pszennej np. typ 500
– 3 jaja
– 1 szkl. cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– 250 g masła
– 700 g rabarbaru + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 szkl. mleka + 2 czubate łyżki cukru
– 1 budyń śmietankowy (na pół litra mleka, bez cukru)

Mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i masło szybko kroić nożem, a następnie wyrobić jednolite ciasto. Połową ciasta wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki. Drugą połowę ciasta owinąć folią i również schłodzić w lodówce.
W tym czasie rabarbar (nie trzeba obierać) umyć, osuszyć, poobcinać jego końcówki i pokroić go na kilkucentymetrowe  kawałki. Wymieszać rabarbar z czubatą łyżką mąki ziemniaczanej.
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając dwie łyżki cukru. Przykryć garnek z gotowym budyniem przezroczystą folią, aby nie utworzył się na nim „kożuch”.
Schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra-dół) i piec ok. 15 minut (do lekkiego zezłocenia).
Na spód wyłożyć budyń (może być gorący), a na niego rabarbar. Na wierzch pokruszyć kawałki drugiej połowy ciasta. Zapiekać kolejne 45 minut (do zezłocenia).
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *