Pierogi z serem i rabarbarem

Kupiłam pierożnicę, czyli takie urządzenie pozwalające zrobić jednocześnie 12 pierogów. Sami rozumiecie, że musiałam je wypróbować. 😉 Padło na połączenie twarogu i rabarbaru. Dzieci zachwycone.

Składniki na ciasto (około 50 pierogów):
– 3 szklanki mąki, najlepiej typ 500 np. poznańska
– 1 jajko
– 1 żółtko
– niecała szklanka gorącej wody
– łyżka masła
– szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, masło i wlać gorącą wodę. Widelcem (aby się nie oparzyć) wymieszać składniki, a następnie dodać jajko i żółtko. Wszystko razem zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto. Odłożyć je na bok, przykryć miską i zostawić na 10 minut). Zasada najważniejsza: nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto się łatwo kleiło i cienko rozwałkowywać odrywając ciasto po kawałku, przy czym resztę przykryć miską, żeby nie wysychało. Pierogi wykrawać, nałożyć nadzienie, skleić i gotować w osolonej wodzie, do momentu kiedy wypłyną.

Nadzienie:
– 500 g zmielonego białego sera
– 6 dużych łodyg rabarbaru
– 2 łyżki cukru
– 1 cukier waniliowy
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać). Włożyć do garnka, przysypać cukrem i gotować mieszając do momentu, aż będzie miękki. Można go zblendować lub dodawać w takiej postaci do białego sera. Nie przekładać całego rabarbaru od razu, tylko dodawać porcjami, mieszając ją z serem widelcem. Chodzi o to, aby konsystencja farszu nie była zbyt rzadka. Jeśli masy rabarbarowej zostanie to można ją wykorzystać do polania pierogów po ugotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *