Risotto ze szparagami

Chrupiące szparagi z kremowym ryżem ;). Bardzo dobre zestawienie. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy jedynie odłamać zdrewniałą końcówkę.

Składniki:
– 2 szkl. suchego ryżu
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– ¾ szkl. białego wina
– ok. 1/2 litra bulionu
– 150 gramów  startego parmezanu
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 2 łyżki masła

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać suchy ryż. Mieszać, aż olej obtoczy ziarna ryżu. Podlać białym winem. Gdy ryż wchłonie płyn to dolewać partiami wazówką bulion. Po 3 minutach dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (gdy ryż widocznie zwiększy swoją objętość). Trzeba pilnować dania, nie można odchodzić od kuchenki, aby ryż się nie przypalił. Nadal partiami dolewać bulionu. Gotować do momentu, kiedy ryż i szparagi będą odpowiednio miękkie. Wtedy włożyć 2 łyżki masła i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zestawić z palnika i dodać startego parmezanu. Wymieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *