Tarta czekoladowa, mazurek czekoladowy

Tarta czekoladowa czy mazurek czekoladowy. Niezależnie jak nazwiecie tę propozycję, to jedno jest pewne, będzie pysznie. Przepis mojej mamy.

Składniki na spód (wymiary 20 x 20 cm):
– 2 szkl. mąki pszennej
– 200 g masła
– ½ szkl. cukru
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 180C.
Zostawić do ostudzenia.

Spód posmarować powidłami (ok. ¾ słoiczka). Następnie wysypać garść rozdrobnionych orzechów oraz garść suszonej żurawiny.
Składniki na polewę:
– 200 g masła
– 1 szkl. cukru
– 4 łyżki wody
– 2 czubate łyżki kakao
Wszystkie składniki gotować przez 15 minut cały czas mieszając (czas liczymy od momentu zagotowania). Polewę wylać na przygotowany spód. Wierzch ozdobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *