Muffiny warzywne na mące gryczanej

Wytrawne muffiny, które nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smakują same lub z sosem czosnkowym czy ziołowym. Jeśli chcecie dać coś dzieciom do przekąszenia w atrakcyjniejszej formie niż kanapki, a przy tym z warzywami, to wypróbujcie ten przepis. Babeczki są bezglutenowe. Mąka gryczana jest szczególnie zalecana osobom z otyłością, skłonnością do cukrzycy i miażdżycy.

Składniki (na 6 dużych muffin – średnica 9,5 cm):
– 2 duże marchewki
– 2 pory
– 2 szkl. mąki gryczanej
– 4 jajka
– 100 g tartej mozzarelli
– 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– ¼ łyżeczki cynamonu
– szczypta chilli

Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać drobno pokrojone pory. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dołożyć ser. Całość wymieszać. Wbić jajka i dodać jogurt. Znowu wszystko dokładnie wymieszać.
Foremki wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez około pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *