Ryż zapiekany z jabłkami

Zdarza się, że zostaje w lodówce ugotowany ryż z obiadu. Wtedy można go wykorzystać i zrobić szybkie śniadanie na ciepło. 🙂

Składniki (na 4 kokilki):
– 1/2 szkl. ryżu (objętość przed ugotowaniem)
– 2 średniej wielkości jabłka
– garść suszonej żurawiny lub rodzynek
– sok z połowy cytryny
– 50 g zimnego masła
– cukier trzcinowy

Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny i dodać do ugotowanego ryżu. Dołożyć żurawinę lub rodzynki. Masę przełożyć do kokilek. Na wierzch każdej z nich zetrzeć na tarce po trochu zimnego masła i posypać po łyżeczce cukru trzcinowego.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i piec 8-10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *