Kolejna dawka „zdrowych kalorii”. Sycący, wilgotny, bezglutenowy. 🙂 Jeśli chcecie mieć jakąś alternatywę dla tradycyjnych słodyczy to skorzystajcie z tej propozycji. Do środka placka można dołożyć garść orzechów lub rodzynek.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
– ½ szkl. surowej kaszy jaglanej
– 3 dojrzałe banany
– 4 łyżki kakao
– 3 jajka
– 50 ml oleju
– ½ szkl. mleka
– ¾ szkl. syropu klonowego lub można osłodzić masę tradycyjnym cukrem
Kaszę zalać wrzątkiem, wypłukać zimną wodą, zalać 1 szklanką i pół wody i gotować do całkowitego wchłonięcia wody.
Do wystudzonej kaszy wlać mleko, dołożyć drobno pokrojone banany i zblendować na gładką masę.
Dołożyć kakao, syrop klonowy, olej, jajka i całość zmiksować.
Masę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Wygląda trochę jak sernik, a trochę jak mus. Pyszny musiał być! 🙂
Tak, masz rację 🙂
Świetne ciacho 🙂
Dziękuję.