Gęsta, sycąca zupa, która starczy na kilka obiadów 🙂
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego
– pęczek włoszczyzny
– pół główki średniej wielkości kapusty
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 700 g przecieru pomidorowego lub 1 i ½ kg świeżych pomidorów obranych ze skórki
– sól, pieprz, chilli, tymianek
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. Dodać drobno pokrojony czosnek. A następnie drobno pokrojoną kapustę. Doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Całość chwilę podsmażać, po czym podlać wodą i dusić do momentu, kiedy kapusta zacznie się robić miękka. Dołożyć startą na drobnych oczkach włoszczyznę (bez pora). I dalej dusić.
Na patelni podsmażyć mielone mięso. Doprawić je przyprawami i dodać do garnka z warzywami.
Wlać przecier pomidorowy (lub dołożyć drobno pokrojone, obrane ze skórki pomidory).
Całość gotować do połączenia składników. Doprawić jeśli będzie taka potrzeba.
Nie ma to porcja zupy zimą:)