Łatwe do przygotowania i smaczne. Wymagają ostrożności i delikatności przy przerzucaniu na drugą stronę. Można je smażyć na patelni przetartej olejem lub w piekarniku, na papierze do pieczenia.
Składniki (ok. 13 kotlecików):
– 1 szkl. kaszy jaglanej
– 3 średnie marchewki
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, słodka papryka
Kaszę ugotować i zostawić do przestudzenia. Marchewki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie zeszklić ją na łyżce oleju. Do cebuli dodać drobno pokrojony czosnek, chwilę smażyć i dorzucić startą marchew. Chwilę całość podsmażać.
Warzywa dołożyć do ugotowanej kaszy. Doprawić przyprawami i dobrze wymieszać. Formować kotleciki (mocno ugniatając) i smażyć na patelni bądź piec w piekarniku (30 minut w 190 C, ale w międzyczasie obrócić na drugą stronę).