Polenta z żółtym serem

Polenta to po prostu kaszka kukurydziana. Może stanowić dodatek do obiadu, zastępując ziemniaki, ryż czy inne kasze. Tradycyjne odsmażanie na oleju zastąpiłam podgrzaniem na patelni grillowej.

Składniki:
– 1 szkl. kaszy kukurydzianej
– szczypta soli, szczypta pieprzu
– 100 g startego twardego żółtego sera
– pęczek pietruszki
– 3 szkl. wody

Wodę ze szczyptą soli zagotować. Wsypać kaszkę i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, najlepiej rózgą. Po zgęstnieniu zawartości garnek z kaszą zestawić z palnika, wsypać starty ser i wymieszać do jego rozpuszczenia. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić pieprzem. Całość wyłożyć na małą blaszkę wysmarowaną olejem. Wyrównać wierzch. Warstwa polenty nie powinna być cieńsza niż 1-1,5 cm. Zostawić do ostygnięcia.
Zimną kaszkę pokroić na prostokąty, które tuż przed podaniem należy odsmażyć na oleju lub na patelni grillowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *