Mama smażyła nam takie placki, ale bez dodatku drożdży. Są łatwe do zrobienia i puszyste. Mogą być piątkowym daniem obiadowym, w towarzystwie sosu czosnkowego i surówki, ale dobre są również polane miodem czy z powidłami.
Przepis z Klubu Winiar.
Składniki (ok. 12 sztuk):
– 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
– 1 i ½ szkl. mąki pszennej
– 20 g drożdży
– 1 szkl. mleka
– 1 jajo
– ¼ łyżki cukru
– szczypta soli
Drożdże i cukier rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły „pracować”.
Do ziemniaków dodać wszystkie składniki i wyrobić, aby otrzymać jednolitą masę.
Smażyć na rozgrzanym oleju formując niewielkie placki.
To są moskale a nie moskaliki(śledzie)