Faszerowane zapiekane ziemniaki

Pierwsze skojarzenia: gzik, ruskie pierogi, ziemniaki z ogniska. Zachęceni?
Proste, łatwe, smaczne. Przekonani?
Ziemniaki mają chrupiącą skórkę i trudno, żeby coś się tutaj nie udało.

Składniki (na obiad dla 4 osób):
– 11 średniej wielkości ziemniaków
– 250 g białego sera
– 2 nieduże cebule
– sól, pieprz
– pęczek szczypioru

Ziemniaki umyć, osuszyć, przekroić na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, aby powstały jakby łódeczki. Na blaszkę z piekarnika położyć papier do pieczenia i układać ziemniaki skórką do góry. Z wierzchu posmarować je delikatnie olejem i piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Muszą być miękkie w środku.
Upieczone ziemniaki dużą łyżką delikatnie wydrążyć (nie trzeba tego robić dokładnie). Miąższ z ziemniaków rozgnieść widelcem i wymieszać z białym serem, drobno pokrojonymi cebulami, solą i pieprzem.
Wnętrze wydrążonych ziemniaków posypać solą i pieprzem, włożyć do każdego po trochu farszu. Układać na blaszce i piec około 10 minut.
Przed podaniem posypać szczypiorem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *