Pieczony, rolowany boczek

To zdecydowanie nie jest propozycja dla osób na diecie :). Pyszna alternatywa dla kupnych wędlin. Do tego musztarda lub chrzan ;). Obowiązkowa propozycja mojej mamy na różne święta, zwłaszcza Wielkanoc.


Składniki:
– surowy boczek bez skóry w jednym kawałku ok. 1,5 kg
– sól, pieprz
– 6 ząbków czosnku
– obficie majeranku i słodkiej mielonej papryki

Boczek umyć, osuszyć i natrzeć obficie z obu stron przyprawami (czosnek powinien być drobno pokrojony).
Boczek zwinąć ciasno, wzdłuż dłuższego boku, w roladę i związać sznurkiem. Owinąć folią przezroczystą lub włożyć do pojemnika i umieścić na kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem obsmażyć roladę z każdej strony na patelni. Zawinąć ją w folię aluminiową (błyszczącą stroną do mięsa) i piec około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 190C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *