Karpatka

Jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Przepis od babci Czesi, która piekła ją w tortownicy. Ja podwajam składniki i robię pełnowymiarową formę. Cóż możliwości mojej rodziny są duże. 🙂 Syn twierdzi, że woli karpatkę od kremówki.

Składniki na ciasto (forma o wymiarach 39 x 25 cm):
– 200 g masła
– 2 szkl. wody
– 2 szkl. mąki pszennej
– 8 jajek

Wodę z masłem doprowadzić do wrzenia, wtedy wsypać mąkę i chwilę miksować mikserem (nie zdejmując z gazu), do połączenia składników. Mieszankę zostawić do ostygnięcia.
Następnie dodawać po jednym jajku i za każdym razem miksować. Masa powinna być gładka. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdą wylać połowę ciasta. Warstwa ciasta będzie cienka.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190C około 25 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Ciasto powinno mieć jasno brązowy kolor.

Składniki na krem:
– 4 żółtka
– 1 szkl. cukru
– ½ szkl. mąki pszennej
– ½ szkl. mąki ziemniaczanej
– 4 szkl. mleka
– 200 g masła
– 3 opakowania cukru waniliowego lub laska wanilii

Masło wyjąć z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. W garnku zagotować 3 szklanki mleka z cukrami waniliowymi. W drugim naczyniu zmiksować żółtka, cukier, mąkę i 1 szklankę mleka. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało to należy wlać do niego zmiksowaną mieszankę i energicznie mieszać, gotując jeszcze przez chwilę na małym gazie do zgęstnienia. Garnek przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Następnie utrzeć masło na gładką masę i dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu. Gdy krem będzie już dostatecznie gładki to wyłożyć go na jeden upieczony blat ciasta i przykryć drugim. Całość opudrować lub polać czekoladą. Przechowywać w lodówce.

One thought on “Karpatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *