Kotlety z soczewicy

Łatwe do przygotowania kotlety, które mogą zastąpić tradycyjne mielone w towarzystwie surówki i ziemniaków lub posłużą do przygotowania zdrowej wersji hamburgerów.
Jeśli przygotowujemy je z soczewicy zielonej to należy ją krótko zblendować, a jeśli z czerwonej to nie jest to konieczne.


Składniki (na około 8 kotletów):
– 1 szkl. soczewicy
– 1 cebula
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka estragonu
– ½ łyżeczki curry
– pół pęczka natki pietruszki
– bułka tarta do panierowania
Soczewicę zalać 1 i ½ szkl. osolonej wody i gotować do momentu wchłonięcia wody. Odstawić do ostygnięcia. Do soczewicy dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, pieprz, sól, estragon, curry, natkę pietruszki i jeśli masa będzie za rzadka to mąkę kukurydzianą lub inną.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *