Wytrawne muffiny cukiniowe

Proste do wykonania warzywne muffiny. Mogą być daniem obiadowym, w towarzystwie np. sosu czosnkowego i sałaty, ale świetnie sprawdzą się również, jako lunch w pracy czy pozycja w dziecięcej śniadaniówce.

Składniki na 6 sztuk:
– dwie nieduże cukinie
– 1 duża marchew
– pęczek natki pietruszki
– 1 duża cebula
– 1 papryka
– 3 duże jajka
– 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka mielonego pieprzu
– sól
Całe cukinie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Posolić i odstawić do puszczenia soku. Po około pół godziny mocno odcisnąć sok. Dodać startą na drobnych oczkach marchew, drobno pokrojone: cebulę, paprykę, natkę pietruszki, czosnek. Wsypać przyprawy, mąkę kukurydzianą i wbić jajka. Całość starannie wymieszać łyżką.
Masę przekładać do wysmarowanych masłem foremek.
Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

2 thoughts on “Wytrawne muffiny cukiniowe

Skomentuj ~Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *