Pudding jaglano-dyniowo-jabłkowy

Propozycja na śniadanie, deser, lunch w pracy. Sycące, pyszne i zdrowe :). Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:
– 1 szkl. kaszy jaglanej
– 2 szkl. musu z dyni (około połowa dyni hokkaido)
– 2 duże jabłka
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki miodu
– pół łyżeczki kardamonu lub cynamonu

Kaszę jaglaną ugotować.
Dynię pokroić na kawałki, usunąć nasiona i położyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180C i dynię piec około godziny. Wystudzoną, upieczoną dynię obrać ze skórki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Polać je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Kaszę zblendować, dodając jednocześnie jabłka. Następnie dołożyć upieczoną dynię i znów blendować. Na koniec dodać kardamon i miód (jeśli nie jest płynny to najpierw go rozpuścić).
Można podawać z orzechami czy owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *