Sałatka z makaronu, ogórka, szynki i kukurydzy

Trzy razy sprawdzałam czy naprawdę nie mam tej sałatki na blogu. Robię ją bardzo często, ale nigdy jeszcze nie sfotografowałam. 😉
Wreszcie przyszedł ten moment i jest: wyraźnie czosnkowa, wilgotna sałatka, która może być dodatkiem, ale również daniem samym w sobie na lunch czy kolację.

Składniki:
– 250 g makaronu (u mnie dziś ryżowy, ale może być każdy inny)
– 2 duże zielone ogórki obrane i pokrojone w kostkę
– 200 g pokrojonej w kostkę szynki
– puszka kukurydzy
– pęczek natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 2 łyżki majonezu
– sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić. Jeśli jest długi to pokroić go na mniejsze kawałki. Do ostudzonego makaronu dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną natkę pietruszki, ogórki i szynkę.
W innej miseczce wymieszać razem: jogurt, majonez, drobno pokrojone ząbki czosnku. Sos doprawić solą i pieprzem, a następnie przelać go do makaronu z dodatkami.
Sałatka jest najlepsza po godzinie lub dwóch, gdy składniki się „przegryzą”.

3 thoughts on “Sałatka z makaronu, ogórka, szynki i kukurydzy

    1. W zależności od tego czy traktujesz ją jako dodatek (możesz mieć nawet 8 gości) czy ma być raczej samodzielną propozycją (maksymalnie 4 osoby). 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *