Knedle ze śliwkami

Na każdym kroku spotykam śliwki i odczytałam to jako znak, że czas na knedle ze śliwkami.

Składniki (około 24 knedli):
– 1 kg obranych ziemniaków
– ok. 1 i ½ szkl. mąki pszennej (np. typ 500)
– szczypta soli
– 2 jajka
– około 12 śliwek

Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Wyrównać warstwę ziemniaków w naczyniu i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć 1/3 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąką (będzie to około półtorej szklanki). Dodać jajka, szczyptę soli i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Śliwki umyć, wyjąć z nich pestki, przełożyć do miski i posypać cukrem oraz cynamonem.
Ręce oprószyć mąką, urywać po kawałku ciasta, formować kulkę, rozpłaszczać ją. Po czym na środek kłaść połówkę śliwki, zlepiać nad nią ciasto i znowu kulać między rękami, aby knedle miały kształt piłeczek ping-pongowych.
Knedle wkładać na wrzącą, osoloną wodę i gotować trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać gorące, polane sosami owocowymi, rozpuszczonym masłem czy posypane cukrem.

2 thoughts on “Knedle ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *