Nie miałam ich jeszcze na blogu? Niemożliwe. A jednak. 😉
Wersji klusek śląskich jest kilka. Kluski z poniższego przepisu wychodzą bardzo miękkie i delikatne, w przeciwieństwie do tych przygotowywanych bez jajek i bez dodatku mąki pszennej. Pamiętajcie, aby nie podsypywać zbyt wiele mąki, tylko mąką oprószać dłonie podczas formowania klusek.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków (nie młodych)
– mąka ziemniaczana
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– 2 jajka
Ziemiaki obrać i ugotować w osolone wodzie, aby były miękkie. Jeszcze gorące dobrze utłuc lub przepuścić przez praskę, aby otrzymać gładkie pure. Następnie wyrównać je w garnku i wyjąć ¼ ich objętości. W powstały otwór wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, trochę soli i pieprzu oraz jajka. Całość dobrze wyrobić. Dłońmi dotknąć mąki, aby ciasto się do nich nie lepiło i formować kuleczki, w których na koniec robić palcem dziurkę.
W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody i na wrzątek wkładać partiami uformowane kluski. Gotować 2 minuty od momentu wypłynięciach klusek na powierzchnię wody.
Polecam smaczne kluski
http://www.przepismamy.pl
Pyszne, ja polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com
Super dodatek do dań 🙂
Ja zapraszam na ziołowe kuleczki ziemniaczane – świetnie się sprawdzają 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/zioowe-kulki-ziemniaczane.html
pozdrawiam
bardzo smaczne kluski, smama czasami takie robię 🙂 zapraszam na kopytka z maki żytniej
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/04/kopytka-z-maki-zytniej.html
chętnie zrobimy takie kluski na obiad 🙂 zobacz też inne pomysły na kluski
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kluski+%C5%9Bl%C4%85skie+przepisy
Szybkie i smaczne danie obiadowe. Ja zapraszam na pyszne obiady do wyboru
http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html
Nie ma jak tradycja. Polecam też kluski z bryndzy
http://inews.com.pl/WordPress3/kluski-z-bryndzy
Kluski najlepsze na świecie, a do klusek proponuję schab w sosie z grzybami leśnymi
http://bulkazchlebem.pl/schab-w-sosie-z-grzybami-lesnymi
Zamawiam 10 razy !
ŚWIETNE KLUSECZKI; UWIELBIAM! ROBIĘ PODOBNIE;) A ZAPRASZAM NA ROLADKI MIĘSNE NADZIEWANE W KILKU WERSJACH; IDEALNE DO KLUSEK: POZDRAWIAM;
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne
Nie przepadam za ziemniakami, ale kluski śląskie UWIELBIAM:-) Moim rodzice swego czasu śmiali się za mnie, ze w takich kluskach jestem wstanie zejść kilka krotnie więcej zmienników od takich zwykłych gotowanych w wodzie:-)
Zapraszam Cie w mnie na pierwsze danie obiadowe, morzę się skusisz?:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/04/pieczarkowa.html
Będzie miło mi Cie gościć.
Pozdrawiam ciepło, pogoda za oknem cudna:-)
O kurcze, jak to możliwe baaardzo przepraszam, za te PASKUDNE błędy:-( wstyd mi okropnie:-(
prawdziwe kluski śląskie są bez jaj
Napisałam wstęp do przepisu :). Ja wybieram wersję z jajkami, ponieważ kluski mają ładniejszy kolor niezależnie od tego jakich ziemniaków do nich użyjemy oraz są delikatniejsze. 🙂 Każdy musi dobrać to co mu smakuje 🙂
Do klusek kotlety schabowe z wędzonką – http://www.stachurska.eu/?p=10411 .
I ciasto czekoladowe na deser:
http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/
😀
Witam 🙂 Jestem ze Śląska i u nas kluski to prawie codzienność 🙂 Ale profanacją jest dodawać do klusek mąkę pszenna i jajka. To już nie są kluski Śląskie. Prawdziwe kluski Śląskie robi się tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Gotuje się ziemniaki, ciepłe przeciska przez praskę do ziemniaków, lekko wygładza się powierzchnię, dzieli na cztery części wyciąga się jedną część ziemniaków i odkłada na pozostałe części, a we wgłębienie wsypuje mąkę ziemniaczaną. Miesza jeszcze ciepłe formuję się kluski robi się dziurkę i gotuje. Nie ma więcej przepisów na kluski Śląskie. Ten przepis, który jest na blogu to przepis na kopytka… Z przepisu, który ja podałam kluski wychodzą miękkie i pyszne. Nie prawdą jest, że z takiego przepisu wychodzą twarde kluski. Wystarczy kupić odpowiedni rodzaj ziemniaków, mieszać ziemniaki z mąką gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe i wychodzą miękkie pyszne 🙂 Teraz poleje się lawina hejtów. Ale mam to gdzieś bo to jest moje dziedzictwo i szlak mnie trafia jak ktoś robi inaczej niż faktycznie powinno być. To tyle. Miłego dnia życzę 🙂 I radzę poczytać o kuchni Śląskiej bo jest na prawdę ciekawa 🙂
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.
Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg.
Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).
Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
Szczerze? nie obraź się, ale niezbyt apetycznie te kluski wyglądają. Przypominają kluski łyżką kładzione. I na pewno nie są śląskie… Jajko i mąka pszenna? Podam przepis na swoje kluski-zawsze wychodzą i są kształtne i miękkie. Ziemniaków- dowolna porcja, Gotujemy z solą. Po ugotowaniu 2 razy przez praskę i do miski. Delikatnie uklepujesz na dno i dzielisz nożem na 4. Jedną część wyciągasz i kładziesz na innej ćwiartce, a w puste miejsce dosypujesz na równo mąką ziemniaczaną, by wypełnić lukę.Dokładnie mieszasz ze sobą. Na stolnicy wysypujesz minimalną ilość mąki pszennej i formujesz kulki. Na wrzątek i gotujesz 1-2 minuty od wypłynięcia. Smacznego!
A próbowałaś robić bez jajek i mąki pszennej? Tylko ziemniaki, mąka ziemniaczana (w takich proporcjach jak podałaś), trochę soli (ale niekoniecznie, zależy jak się osoli ziemniaki:). Ciasto się wtedy nie klei i ma taką aksamitną konsystencję. 🙂
Widzę u Ciebie fajne przepisy, muszę sobie poczytać. 🙂
Pozdrawiam:)
Do ciasta dodaję tylko żółtka (bez białek). Nie dodaję pszennej mąki ale trochę więcej (1-2 łyżki) ziemniaczanej. Jeśli ciasto nie zabiera całej mąki dodaję wg. potrzeby ochłodzoną wodę po ziemniakach. Ciasto powinno delikatnie lepić się do ręki. Tak powstaną tzw. gumiklejzy czyli kluski lekko gumowe i sprężyste.
Muszę spróbować 🙂 Dziękuję za propozycję.
Polecam artykuł o zdrowszym grillowaniu
http://pl.blastingnews.com/kulinaria/2015/04/jak-grillowac-mieso-porady-i-wskazowki-dotyczace-grilla-00360893.html
Widzę, że komuś moja modyfikacja klusek śląskich się nie spodobała 🙁
Bo to już nie są kluski śląskie 🙂 tylko bardziej kopytka lub łyżką kładzione. Do mnie przepis nie przemawia wcale-po zdjęciu-na pewno nie wypróbuję przepisu.
kluseczki śląskie są genialne, ładnie się prezentują Twoje 🙂 polecam do niech SCHAB ZE ŚLIWKĄ 🙂 http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/11/schab-ze-sliwka.html