Pyszne, miękkie, wytrawne ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Znakomite, jako dodatek do zup czy sosów. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Świetne wykorzystanie mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu. Można je zamrozić i użyć do przygotowania pierogu w dowolnym czasie. 🙂
Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie zawijaniec z mięsem to pieróg, a z farszem kapuściano-grzybowym to kulebiak.
Składniki na ciasto:
– 3 szkl. mąki pszennej
– 150 g masła
– 2 jajka
– 50 g drożdży
– 1 szkl. mleka
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Zostawić, aby zaczęły działać. Rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia.
Do miski przesiać mąkę. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Następnie stolnicę wysypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować je tworząc prostokąt. Wyłożyć na niego farsz, po czym zwinąć jak roladę. Gotowy pieróg przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć łączeniem na spód.
Roztrzepać widelcem jajko (dodatkowe, którego nie ma w spisie składników) z łyżką mleka. Tą mieszanką wysmarować pieróg. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Składniki na farsz:
– 500 g gotowanego mięsa
– włoszczyzna z zupy
– cebula
– sól, pieprz, ½ łyżeczki cynamonu
Ugotowane mięso i ugotowaną włoszczyznę zmielić lub posiekać w malakserze. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę na maśle klarowanym. Dodać zmielone składniki i podsmażyć doprawiając przyprawami. Farsz ostudzić przed wyłożeniem na ciasto. Jeśli farsz będzie zbyt zbity to można dodać pianę ubitą z jednego białka ze szczyptą soli.
W ilości mąki jest błąd. Ale ile jej faktycznie potrzeba 🙂 ?
Dzięki za czujność. 🙂 Trzeba 3 szklanek. 🙂 Pozdrawiam
Bardzo dobry a ja polecam domowy wyrob serów każdemu http://blog.winoiser.com
Bardzo fajny przepis, zapraszam na wielkanocne inspiracje
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/blog-page_7.html
Pozdrawiam
Polecam smakowyki świąteczne
http://www.przepismamy.pl
Bardzo apetycznie wygląda, polecam też z kapustą i grzybami
http://inews.com.pl/WordPress3/pierog-drozdzowy-z-kapusta-i-grzybami/
Oj, też taki lubię 🙂
ŚWIETNY PRZEPIS ;NA PEWNO PYSZNY Z BARSZCZEM CZERWONYM…JAK JESZCZE WYKORZYSTAĆ MIĘSO Z ROSOŁU? : ZAPRASZAM NA ”KACZKĘ W POMIDORACH”
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/jak-wykorzystac-mieso-z-rosou-pomys-na.html
POZDRAWIAM