Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym

Ciekawy smak słodkich pomidorów z goryczką sera pleśniowego. Jeśli komuś ten typ sera wydaje się intensywny to powinien dać go mniej niż jest w przepisie. Nieskomplikowane, a bardzo smaczne danie.


Przepis Madzi.
Składniki:
– 2 l wody
– włoszczyzna (2 pietruszki, kawałek selera, por, 3 marchewki)
– 600 ml przecieru pomidorowego lub 1 kg pomidorów
– 150 g niebieskiego sera pleśniowego
– sól, pieprz, cukier, bazylia, liść laurowy i ziele angielskie

Wodę osolić i zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli zupę gotujemy z pomidorów, a nie przecieru. To pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wykroić twardy środek. Pokroić je na ćwiartki i wrzucić do wywaru. Gdy warzywa będą miękkie to należy wyjąć i wyrzucić por, liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli używamy przecieru, to należy go wlać i całość zagotować. Warzywa posiekać blenderem, aby powstała kremowa konsystencja. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta to należy dolać wody. Na końcu doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem. Rozkruszyć ser pleśniowy i dodać do gorącej zupy. Zamieszać. Ser się lekko rozpuści. Całość można posypać drobno pokrojoną bazylią.

2 thoughts on “Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *