Zupa cebulowa

Tkwimy w samym centrum chorób wirusowych. 🙁 Dzieci kaszlą i mają katar, więc poza rosołem serwuję zupę cebulową. W końcu cebula i czosnek od wieków są cenione ze względu na swoje zbawienne działanie.

Składniki:
– 1 i ½ l rosołu/bulionu
– 1 kg cebuli (nie czerwonej)
– 6 ząbków czosnku
– 200 g startego żółtego sera
– 50 g masła
– sól, pieprz, tymianek
– bagietka

Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle. Następnie przełożyć do garnka z rosołem. Dodać drobniutko pokrojony czosnek. Gotować do momentu, kiedy cebula będzie miękka. Doprawić do smaku.
Bagietkę pokroić na kromki i piec w piekarniku do lekkiego zbązowienia.
Następnie zupę nalać do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu, w każdej miseczce ułożyć grzankę i posypać ją żółtym serem. Wstawić miseczki do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera.
Uwaga! Zupa jest bardzo gorąca.

One thought on “Zupa cebulowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *