Żelki – serce

Urokliwe, łatwe do przygotowania – może się skusicie, bo pięknie wyglądałyby na Walentynki. 🙂 Nie trzeba piec. 😉
Przepis z tego bloga

Składniki (na formę o wymiarach 25 x 30 cm):
– 1 galaretka truskawkowa
– 3 szkl. wody
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
– 6 łyżeczek żelatyny
Zagotować półtorej szklanki wody. Wrzącą wlać do mleka i dobrze wymieszać. Pół szklanki wody lekko podgrzać i wsypać  żelatynę. Mieszać do momentu, kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści. Wtedy wlać ją do mleka i mieszać do połączenia składników. Zostawić do ostygnięcia.
Formę wyłożyć przezroczystą folią i wylać na nią mleczną masę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko połowa ilości wody). Odstawić do ostygnięcia.
W stężałej masie mlecznej wyciąć foremką serca i delikatnie je wyjąć. W powstałe otwory wlać galaretkę. Wstawić do lodówki, aby zastygła.
Kroić w kwadraty.

4 thoughts on “Żelki – serce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *