Śledzie z grzybami i ogórkiem

Pyszna sałatka śledziowa, która jest w naszym domu odkąd sięgam pamięcią. To chyba najlepsza rekomendacja. Można zaserwować na Sylwestra. 🙂

Składniki:
– 5 -6  płatów śledziowych
– 300 g marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
– 4 średniej wielkości cebule
– 5-6 kwaszonych ogórków
– pieprz, olej/oliwa

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. Odciąć z nich skórę (jeśli ją mają). Pokroić je na paski o szerokości ok. 2,5 cm.
Cebulę, grzyby i ogórki pokroić w drobną kostkę i posypać pieprzem. W słoiku lub pojemniku warstwowo układać cebulę, ogórki, grzyby, śledź i w takiej kolejności wypełnić naczynie. Całość zalać  olejem bądź oliwą.
Sałatka może być przechowywana w lodówce ponad tydzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *