Wolno pieczona szynka z indyka

Wspaniałe, niewysuszone mięso o maślano-ziołowym smaku. Tajemnica tkwi w czasie i temperaturze pieczenia. A zdradziła mi ją Ania Cz. 😉
Propozycja zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy kolację, w charakterze wędliny.

Składniki:
– pierś z indyka (proporcje na kawałek ok. 1 kg)
– 80 gram masła
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka cząbru
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
– sól

W garnku rozpuścić masło. Zestawić z ognia i dodać do niego przyprawy. Soli dodać tyle, aby było ją czuć po spróbowaniu.
Mięso umyć i posolić z każdej strony. Przełożyć do naczynia i zalać ziołowym masłem. Odstawić na około godzinę i po tym czasie wstawić do lodówki.
Piec w 80C przez ok. 4 godziny w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową. Piec wraz z całą maślaną marynatą, na bazie której po upieczeniu można zrobić sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *