Cytrynowiec warstwowy

Warstwowy, cytrynowy, ładnie się prezentujący deser. Placek ze zmodyfikowanego przepisu pani Krysi. 😉

Składniki na cienki biszkopt (blaszka 39 x 25 cm):
– 3 jajka
– 6 łyżek cukru
– 4 łyżki mąki tortowej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywno. Następnie powoli dodawać po 1 żółtku i po łyżce cukru. Ubijać. Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Już nie miksować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na około pół godziny (do suchego patyczka). Zostawić do ostygnięcia.
Przed nałożeniem kremu biszkopt należy naponczować mieszaniną z pół szklanki wody, soku z połowy cytryny i łyżeczki cukru.
Krem budyniowy:
– 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe
– 2 szkl. wody
– 4 czubate łyżki cukru
– sok z dwóch cytryn
– 180 gram masła
Zagotować 1 i ½ szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryn. W ½ szklanki wody rozrobić budynie. Do gotującej wody wlać mieszankę z budyniami. Gotować i mieszać do zgęstnienia. Garnek przykryć folią lub pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Masło (wcześniej wyjęte z lodówki) utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać do niego ostudzony, ugotowany budyń i miksować. Gładki, puszysty krem wyłożyć na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki.
Masa śmietanowa:
– 500 ml śmietany kremówki
– 2 galaretki cytrynowe
– ¾ szklanki wody
– herbatniki
Zagotować ¾ szklanki wody i rozpuścić w niej galaretki. Mieszać tak długo, aż nie będzie grudek. Zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić. Wlewać do niej zimne, rozpuszczone galaretki i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na krem budyniowy, a na wierzch poukładać herbatniki. Można przyozdobić polewą czekoladową.

3 thoughts on “Cytrynowiec warstwowy

  1. O uwielbiam to ciastko.. Ja robiłam to w formie kremówki, albo z masą czekoladową, ale faktycznie cytrynowe było by jeszcze lepsze. Kwaskowata słodycz. Mniam. spróbuję. ^^
    Zapraszam do siebie w wolnej chwili. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *