Napoleonka

To jedno z moich ulubionych ciastek. 🙂


Składniki:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 4 żółtka
– 1 szkl. cukru
– ½ szkl. mąki pszennej
– ½ szkl. mąki ziemniaczanej
– 4 szkl. mleka
– 200 gram masła
– 3 opakowania cukru waniliowego

Ciasto francuskie wyłożyć na papier do pieczenia, delikatnie dodatkowo rozwałkować, ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200C ok. pół godziny (ciasto musi być lekko brązowe). Podczas pieczenia należy co jakiś czas nakłuwać widelcem powstające pęcherze, aby ciasto było płaskie. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Jeden płat wyłożyć na spód, a drugi pokroić na kawałki, które będą przekładane na krem.
Aby zrobić krem należy wyjąć masło z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. W garnku zagotować 3 szklanki mleka z cukrami waniliowymi. W drugim naczyniu zmiksować żółtka, cukier, mąkę i 1 szklankę mleka. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało to należy wlać do niego zmiksowaną mieszankę i energicznie mieszać, gotując jeszcze przez chwilę na małym gazie do zgęstnienia. Garnek przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Następnie utrzeć masło na gładką masę i dodawać po trochu zimnego budyniu. Gdy krem będzie już dostatecznie gładki, to wyłożyć go na płat ciasta i przykryć pokrojonymi kawałkami drugiego płatu. Opudrować. Przechowywać w lodówce.

16 thoughts on “Napoleonka

  1. A jakoś tydzień temu chodziła za mną właśnie taka kremówka-napoleonka i traf chciał, że dzisiaj czytam ten przepis 🙂 Dodam sobie bloga do ulubionych, na dniach kupię ciasto francuskie i spróbuję je przygotować bo wygląda pysznie 🙂

  2. niestety ale napoleonka wyszła mi zupełnie inaczej niż na obrazku mimo,
    że ściśle stosowałam się do podanego przepisu, przede wszystkim masa
    jest strasznie lejąca, niejedno ciasto już upiekłam inspirując się przepisami z internetu niestety ten przepis stanowczo nie należy do udanych :(((

    1. W kremie jest w sumie 1 szklanka mąki. Ona sprawia, że budyń jest gęsty. Czy miała Pani gęsty budyń po ugotowaniu? Czy po rozsmarowaniu masy na cieście i przyłożeniu wierzchniej warstwy, a przed krojeniem włożyła Pani placek do lodówki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *