Biszkopt z kremem dyniowym

Placek z kremem o pięknym kolorze, który zawdzięcza dyni.
To, taka typowo jesienna propozycja, z imbirowym i cynamonowym aromatem.

Składniki biszkopt (blaszka ok. 39 x 25 cm):
– 5 jajek
– ¾ szkl. cukru
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾  szkl. mąki tortowej
– ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
– 1 czubata łyżka kakao

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypywać po trochu cukru, na przemian z żółtkami  i nadal ubijać, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Odstawić mikser. Dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, z kakao i wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuścić z wysokości ok. 50 cm na podłogę, a potem odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Biszkopt nasączyć naparem kawy (pół szklanki) z dodatkiem 1 łyżki rumu lub wódki.

Składniki na krem dyniowy:
– 250 gram serka mascarpone
– 300 ml śmietany 30%
– 1,2-1,3 kg dynia (mała dynia)
– 1 łyżka żelatyny
– 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
– 6 łyżek cukru pudru
– cynamon do posypania

Dynię przekroić na ćwiartki, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. godziny. Gdy ostygnie to obrać skórkę i zblendować dynię.
Ubić serek mascarpone i śmietanę (uważać, aby nie przebić). Następnie dodać cukier, świeżo starty imbir i zblendowaną dynię. Krótko zmiksować do wymieszania.
W ¼ szklanki ciepłej wody rozpuścić łyżkę żelatyny. Do żelatyny dodać łyżkę masy i wymieszać. Następnie żelatynę wlać do masy i krótko zmiksować.
Krem wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie, posypać z wierzchu cynamonem.

5 thoughts on “Biszkopt z kremem dyniowym

  1. Ciasto wygląda super :-). Ten kolorek jest boski…
    Mam tylko jedno pytanie. W przepisie pisze, żeby ubić mascarpone i śmietanę. Czyli ubić śmietanę na sztywno i potem dodać serek mascarpone czy wszystko razem włożyć do miski i razem ubijać?

    1. Dla mnie wygodniej jest ubijać mascarpone i śmietanę razem, ale możesz również oddzielnie ubić śmietanę, dodać mascarpone i ubijać. Jedyna trudność to „utrafić w punkt”, czyli nabiał musi być ubity, ale nie można zrobić z niego masła. Pamiętaj proszę, że krem wykładasz na biszkopt dopiero, gdy już na pół zgęstnieje w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *