Kruche różyczki

Nie do wiary, ale to 200 przepis na moim blogu. Nie tak dawno zaczynałam go prowadzić, a tu już 200 przepisów :). Na dodatek, gdy przeglądam kartki z notatkami, to widzę, że jeszcze mnóstwo potraw mam do dodania ;).
Dziś, ciasteczka, które wywołują uśmiech na twarzach.

Składniki (ok. 25 szt.):
– 200 g masła, zimnego
– 1 szkl. cukru pudru
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 1 duże jajko
– 1 żółtko
– 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i najpierw siekać nożem, a potem zagnieść, aby powstała gładka kula (może tę czynność wykonać za nas malakser). Ciasto przykryć folią i włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Następnie, po kawałku rozwałkowywać cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawać szklanką kółka i układać je po cztery w rzędzie, tak, aby ich fragmenty na siebie nachodziły.


Następnie, zwijać kółka w rulonik.

Rulonik przekroić na dwie części.

Delikatnie odchylić płatki i odkładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia.

4 thoughts on “Kruche różyczki

  1. Właśnie upiekłam 🙂 Przepis idealny 🙂 piękne, eleganckie ciacha w prosty sposób. Efekt murowany 🙂 Zagoszczą na stałe u mnie w domu 🙂 Dzięki za ciekawe sprawdzone przepisy. Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *