Kotleciki brokułowe

Delikatne, pyszne, warte polecenia :).
Dzieci mówią na nie „shrekowe”, ze względu na kolor.

Składniki:
– 1 duży brokuł
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– 2 łyżki otrębów owsianych
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej
– sól, pieprz, słodka papryka
– bułka tarta do panierowania

Brokuła należy ugotować na miękko w osolonej i pocukrzonej wodzie lub na parze. Następnie musi być zblendowany. Dodać trzeba do niego resztę składników, wymieszać i zostawić na 20 minut, żeby otręby zdążyły napęcznieć. Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu.
Jeśli kotleciki nie będą chciały się formować, to należy dodać do masy więcej bułki tartej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *