Jabłka do mięs – na zimę

Najważniejsze w tym przepisie są odpowiednie jabłka. Szukajcie zielonych, twardych i kwaskowatych. U mnie jabłka, które rosły w ogrodzie u babci – jaśniepańskie. Wiem, że trudno je znaleźć ;).
I choć odmiana jabłek babcina, to przepis pochodzi od pani Ani M., która była gospodynią na plebani. Jabłka podaje się do drobiu czy dziczyzny, układając na nich wiśnie we własnym soku. Są pyszne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:
– 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w ósemki
– 5 łyżek cukru

Obrane i pokrojone jabłka włożyć do miski, wsypać cukier i zamieszać, żeby obtoczył jabłka. Zostawić całość na 2 godziny. Po tym czasie, jabłka nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić je i gotować 20 minut (od momentu wrzenia).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *