To jest obowiązkowa pozycja na liście corocznych przetworów. O zakresie ich wykorzystania nie muszę opowiadać. 🙂
Składniki:
– małe, proste ogórki
– baldachimy kopru
– kawałek korzenia chrzanu
– 2 ząbki czosnku na słoik
– ziarna czarnego pieprzu
– 2 i ½ łyżki soli oraz 1 łyżeczka cukru na 1 litr wody
– liście wiśni lub winogrona
Do umytych słoików włożyć 1 baldachim kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ziarna czarnego pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, liść wiśni lub winorośli. Następnie ciasno poukładać umyte ogórki.
Tak przygotowane słoiki zalać ostudzoną wodą z solą i cukrem (proporcje 1 litr wody oraz 2 i ½ łyżki soli, a także 1 łyżeczka cukru). Słoiki zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
pychotka! takie ogórki to skarb na zimę!
podrzucam mój przepis na takie słoiczki
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/ogorki-kiszone.html
pozdrawiam serdecznie!
dziękuję za przepis! muszę koniecznie wypróbować!
zapraszam do mnie na DOMOWE OGÓRKI MAŁOSOLNE
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/07/ogorki-maosolne.html
skoro lubisz domowe specjały to zobacz też pyszną i zdrową chałwę domową 😉
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/chawa-domowa.html
Oj pyszne takie ogóreczki np. do rolady schabowej nadziewanej miesem mielonym i pieczarkami, polecam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/04/rolada-schabowa-z-pieczarkami-i-miesem.html
pozdrawiam
pyszne, też takie robię, a ja dorzucę przepisy na sery do takich ogórków, mozarella albo gouda lub ser kozi a do popicia domowy cydr http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Ciekawy dodatek w postaci liści wiśni 🙂 Nie jestem ekspertem od ogórków, ale zapraszam na moje przetwory z agrestu:
http://prostezarcie.blogspot.com/2014/07/agrest-pulpa-agrestowa-dzem-agrestowy-i.html
Co dom to inne ogórki kiszone. Ja zalewam zwykłą wodą z kranu 🙂 na litr wody łyżka soli, bez cukru, pieprzu, bez żadnych liści. I dla mnie to napyszniejsze ogóry pod słońcem;) A te liście winogron czy wiśni to w jakim celu?
To jest przepis na ogórki kiszone, a nie kwaszone. Zwracajcie uwagę co kupujecie. Ogórki kiszone powstają pod wpływem kwasu mlekowego w naturalnym procesie, a ogórki kwaszone są kwaszone octem, co żle wpływa na nasz organizm i nie ma prawie wcale wartości odżywczych.
To jeszcze przetwory z piekarnika polecam – http://www.stachurska.eu/?p=17189 .
ogórki super! 🙂 od siebie polecam gruszki w delikatnej zalewie octowej: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/44-100033-gruszki_w_delikatnej_zalewie_octowej.html
Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdemu to polecam
Takie ogóreczki to niezbędne witaminki, do siebie zapraszam na sałatkę z buraków i papryki na zimę 🙂
http://bulkazchlebem.pl/salatka-z-burakow-i-papryki
dwie i pol lyzki soli ????? za duzo !!!!!
Takie ogórki to klasyka.
Polecam też małosolne
http://inews.com.pl/WordPress3/ogorki-malosolne
Witam,
do jednego słoika dodajcie więcej czosnku, a do innego suszone chili…:) efekt murowany
Kwestia nazewnictwa jest dosyć isotna. Ogórki powinny być kiszone. Ogórki lub kapusta kwaszone są zazwyczaj przemysłowo- dodaje się np. kwasu mlekowego i to już nie jest to samo. Kiszonki są super, ale np. po kwaszonej kapuście żołądek strajkuje mi przez dobę. Przepis dotyczy ogórków kiszonych.
dwie i pol lyzki soli na litr wody ??????? chyba dla tych co nie robia ogorkow to jest przepis hahahaha
Tak zasolone to będzie nimi można rozmrażać śnieg na podjeździe zimą. Do jedzenia to nie będą zdatne! 1 łyżka soli na litr wody zupełnie wystarczy.
Chyba ktoś sobie zrobił żart.
Nie ma to jak przetwory własnej roboty. Takie są najlepsze 🙂
Zapraszam do mnie. A oto mój przepis na ogórki kiszone: http://smacznieizdrowo.blog.onet.pl/2014/08/19/ogorki-kiszone/
Ale to jest przepis na kiszone ogórki, anie kwaszone. Nie używa ani octu, ani kwasu masłowego, a kiszenie powstaje dzięki bakteriom. kiszenie i kwaszenie (np. korniszonów lub grzybów) to dwa różne procesy.
Co region to inne nazewnictwo :). U mnie ogórki w occie to korniszony lub po warszawsku. Dziękuję za uwagę skoryguję nazwę we wpisie.
Pieprz i winogrona?
To coś innego niż u nas w domu.
Hm.
No ciekawe, jak takie ogórki smakują?
Ogórki jak ogórki, ale u nas pomidory. Mielone w maszynce i do słoików, potem jeden słoik – jedna zupa, a że pomidorowa jemy raz w tygodniu i gotujemy na dwa dni, to na zimę trzeba ze 30 słoików…
Świat bez kiszonych ogórków byłby nie do przyjęcia… 🙂
Przecież to jest klasyczny przepis na ogórki kiszone,skąd zatem to kwaszenie w tytule?
klasyczny ? na kiszone? Chyba na solone!!! Z taką ilością soli nie ukisną na pewno!!! Szkoda czasu i ogórków! Wszystko wyrzucisz po takim zasoleniu!
Do tak pysznych ogóreczków polecam pasztet z cukinii
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/08/pasztet-z-cukinii.html