Ogórki kiszone

To jest obowiązkowa pozycja na liście corocznych przetworów. O zakresie ich wykorzystania nie muszę opowiadać. 🙂


Składniki:
– małe, proste ogórki
– baldachimy kopru
– kawałek korzenia chrzanu
– 2 ząbki czosnku na słoik
– ziarna czarnego pieprzu
– 2 i ½ łyżki soli oraz 1 łyżeczka cukru na 1 litr wody
– liście wiśni lub winogrona
Do umytych słoików włożyć 1 baldachim kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ziarna czarnego pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, liść wiśni lub winorośli. Następnie ciasno poukładać umyte ogórki.
Tak przygotowane słoiki zalać ostudzoną wodą z solą i cukrem (proporcje 1 litr wody oraz 2 i ½ łyżki soli, a także 1 łyżeczka cukru). Słoiki zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.

27 thoughts on “Ogórki kiszone

  1. Co dom to inne ogórki kiszone. Ja zalewam zwykłą wodą z kranu 🙂 na litr wody łyżka soli, bez cukru, pieprzu, bez żadnych liści. I dla mnie to napyszniejsze ogóry pod słońcem;) A te liście winogron czy wiśni to w jakim celu?

  2. To jest przepis na ogórki kiszone, a nie kwaszone. Zwracajcie uwagę co kupujecie. Ogórki kiszone powstają pod wpływem kwasu mlekowego w naturalnym procesie, a ogórki kwaszone są kwaszone octem, co żle wpływa na nasz organizm i nie ma prawie wcale wartości odżywczych.

  3. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdemu to polecam

  4. Kwestia nazewnictwa jest dosyć isotna. Ogórki powinny być kiszone. Ogórki lub kapusta kwaszone są zazwyczaj przemysłowo- dodaje się np. kwasu mlekowego i to już nie jest to samo. Kiszonki są super, ale np. po kwaszonej kapuście żołądek strajkuje mi przez dobę. Przepis dotyczy ogórków kiszonych.

    1. Tak zasolone to będzie nimi można rozmrażać śnieg na podjeździe zimą. Do jedzenia to nie będą zdatne! 1 łyżka soli na litr wody zupełnie wystarczy.
      Chyba ktoś sobie zrobił żart.

  5. Ale to jest przepis na kiszone ogórki, anie kwaszone. Nie używa ani octu, ani kwasu masłowego, a kiszenie powstaje dzięki bakteriom. kiszenie i kwaszenie (np. korniszonów lub grzybów) to dwa różne procesy.

    1. klasyczny ? na kiszone? Chyba na solone!!! Z taką ilością soli nie ukisną na pewno!!! Szkoda czasu i ogórków! Wszystko wyrzucisz po takim zasoleniu!

Skomentuj ~x Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *