Dżem morelowo-pomarańczowo-imbirowy

Odwiedziła mnie sąsiadka ze słoikiem dżemu morelowo-pomarańczowego. Pyszny. Tak dobry, że popędziłam do warzywniaka i przygotowałam większą porcję zgodnie z przepisem. Pani Krysiu – dziękuję.

Składniki:
– 1 kg moreli
– 1 cytryna
– 1 pomarańcza
– 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
– ½ kg cukru żelującego 1:2

Morele umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z cytryny. Pomarańczę sparzyć, cienko obrać i skórkę gotować 4 minuty. Następnie wyciągnąć i drobno pokroić. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do moreli. Dołożyć starty imbir i cukier żelujący. Wymieszać i całość wstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Nakładać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zostawić na kilka minut obrócone do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *