Konfitura z wiśni

Bardzo słodka, bardzo kaloryczna propozycja. 🙂  Za to jak będzie smakowała w zimowy wieczór herbata z taką konfiturą. 🙂

Składniki (z takich proporcji wychodzi ok. 2 słoików po dżemie):
– 1 kg wiśni
– 1 kg cukru

Wiśnie należy umyć i wydrylować. Umieścić w garnku z grubym dnem i zasypać cukrem. Zostawić na ok. godzinę. Następnie na małym gazie podgrzać aż do zagotowania. Pogotować minutę i zostawić do ostygnięcia. Tę czynność powtórzyć 5 razy. To pozwala odparować nadmiar soku. Starać się nie mieszać zbyt często.  Gorące konfitury wkładać do wyparzonych słoików, których ranty dla pewności można przetrzeć spirytusem. Osuszyć czystą ściereczką, mocno zakręcić, odstawić dnem do góry na 10 minut.
Z uwagi na dużą zawartość cukru przy konfiturach nie jest wymagane gotowanie słoików.

One thought on “Konfitura z wiśni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *