Placki otrębowo-bananowe

Smaczne i zdrowe. Świetna propozycja na solidne śniadanie czy piątkowy obiad. Dobre również na zimno – do pracy.Znakomite z dżemem, syropem klonowym, z agawy, posypane cukrem z cynamonem czy z mniej słodkimi dodatkami. Przepis od Kasi mamy, pani Eli.

Składniki:
– 3 dojrzałe banany
– 3 jajka
– szczypta soli
– 1 szklanka otrębów owsianych lub innych
– 3 łyżki mąki kukurydzianej

Banany obrać ze skórki i rozgnieść dobrze widelcem. Dodać jajka, szczyptę soli i wszystko wymieszać (lub zmiksować, wtedy placki będą puszyste). Dołożyć otręby i odstawić całość na pół godziny do napęcznienia. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać i nakładać małe placuszki (1 duża łyżka masy) na przetartą olejem, nagrzaną patelnię. Obracać łopatką. Podawać bezpośrednio po usmażeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *