Ogórki małosolne

Któż ich nie uwielbia ;). Róbcie. Świetny dodatek do obiadu, kanapek
itp.

Składniki:
– małe, proste ogórki
– baldachimy kopru
– kawałek korzenia chrzanu
– 2 ząbki czosnku na słoik
– ziarna czarnego pieprzu
– 2 i ½ łyżki soli na 1 litr wody

Do umytych słoików (jeśli używacie kamionkowego garnka to należy dać większą
ilość tych składników) włożyć 1 baldachim kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ziarna
czarnego pieprzu, 1-2 ząbki czosnku. Następnie ciasno poukładać umyte ogórki.
Tak przygotowane słoiki zalać gorącą (jeśli chcemy, aby ogórki szybciej stały
się małosolne) wodą z solą (proporcje 1 litr wody oraz 2 i ½ łyżki soli).
Słoiki zakręcić i odstawić w ciemne miejsce (garnek przykryć kładąc coś
ciężkiego na wierzchu).

One thought on “Ogórki małosolne

  1. Takie ogórki to smak mojego dzieciństwa. Niestety sama jeszcze nie potrafię takich robić, ale mam nadzieję, że kiedyś się nauczę. Tymczasem przepis sobie spiszę.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    Ola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *