Risotto z brokułem

Czy obiad bez mięsa może smakować mężowi? Okazuje się, że tak. Risotto i pęczotto są takim właśnie propozycjami.

Składniki:
– 2 szkl. suchego ryżu
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– ok. 1/2 litra bulionu
– 150 gram  żółtego sera
– 1 brokuł
– 2 łyżki masła

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać suchy ryż. Mieszać, aż olej obtoczy ziarna ryżu. Podlać wazówką bulionu lub szklanką białego wina. Dolewać bulionu partiami, za każdym razem, gdy ryż go wchłonie. Gdy ryż zwiększy swoją objętość to należy dodać umyty i pokrojony na mniejsze kawałki brokuł i nadal partiami dolewać bulionu. Gotować do momentu, kiedy ryż i brokuł będą odpowiednio miękkie. Wtedy włożyć 2 łyżki masła i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zestawić z palnika i dodać starty, żółty ser. Wymieszać i można podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *