Taka zdrowsza wersja kotletów mielonych. Bardzo aromatyczna, a czarny sezam sprawia, że są chrupiące, a przy tym nie trzeba się obawiać przypalenia. Możecie również tradycyjnie panierować je w bułce tartej.
Składniki:
– 500 gram mielonego mięsa z indyka
– 1 jajko
– 3 łyżki otrębów
– 1 mała cukinia
– czarny sezam
– duża łyżka oregano
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
Umytą cukinię zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Odstawić na pół godziny i mocno wycisnąć, odlewając sok. Dobrze wyrobić wszystkie składniki: mięso, jajko, otręby, cukinię, czosnek, sól, pieprz i oregano. Jeśli mięso po wyrobieniu będzie za rzadkie to należy dodać jeszcze otrębów. Następnie formować kotlety, obtoczyć je w czarnym sezamie i smażyć na oleju z obu stron. Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
pyszne!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/05/kotlety-prowansalskie.html
Super kotlety, ja zapraszam na szaszłyki drobiowe z cukinią , pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/11/szaszyki-z-kurczaka-cukinii-i-pomidorow.html
bardzo ciekawy pomysł!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/04/filet-z-indyka-z-brokuem.html
bardzo lubię cukinię i smażę ją bez miesa, ale tak też spróbuje, a ja polecam sery ale tylko domowej roboty, bardzo łatwe do zrobienia zobaczcie na http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
takich kotletów jeszcze nie jadłam 🙂 a wyglądają bardzo ciekawie i kusząco 🙂 z mojej strony polecam również golonkę z indyka dla osób liczących kalorie
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pieczona-golonka-z-indyka.html
pozdrawiam serdecznie!
takich kotlecików w takiej panierce jeszcze nie jadłam, ale pysznie się prezentują 🙂
a u mnie pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/03/mae-pulpeciki-w-sosie-pomidorowym.html
Pyszne i bardzo eleganckie danie. Podałam z białym winem i przystojnym brunetem :)))
Świetnie wyglądają te kotlety z cukinią.
Polecam też placki
http://inews.com.pl/WordPress3/placki-z-cukinii-i-marchewki
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
idealnafigura.com/gberes
Mięso z indyka jest bardzo delikatne i smaczne, a w Twoich kotletach są same pyszne składniki. Spróbuj mojego kotleta ramiro z imbirem i papryką ramiro, są pyszne 🙂
http://bulkazchlebem.pl/kotlet-ramiro
W pierwszej chwili myślałam że to jest bułka z sezamem 🙂 ciekawe jak smakuje:) ze swej strony polecam schab z jabłkową nutą: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/130-100113-kotlety_schabowe_z_jablkowa_nuta.html