Wytrawna kopertka – ryba

Pyszna propozycja na obiad, kolację czy przyjęcie. 🙂 Warto spróbować.

Składniki:
– ciasto francuskie
– filet ryby
– przecier pomidorowy Pudliszki
– starty żółty ser
– młoda cukinia
– pomidor
– czarny sezam
– sól, pieprz, bazylia

Ciasto francuskie należy pokroić na spore kwadraty (mnie wychodzi 6 kawałków z jednego płatu). Następnie naciąć zgodnie ze zdjęciem i przełożyć krawędzie, by utworzyły, jakby kopertkę.


Wierzch całego ciasta wysmarować przecierem pomidorowym (może też być ketchup). Widelcem ponakłuwać część środkową, na której będą układane składniki. Najpierw środek posypać żółtym serem, na to położyć kawałek filetu z ryby i oprószyć go solą i pieprzem, następnie ułożyć plaster cukinii, posypany solą i bazylią. Na samą górę należy dodać plaster pomidora (znów lekko posypać przyprawami) i starty żółty ser. Brzegi kopertki posypać czarnym sezamem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *