Gołąbki z ryżem

Gołąbki, któż ich nie lubi ;)? Najlepiej zrobić ich więcej, żeby wystarczyło na dwa obiady :).

Składniki:
– 500 gram mielonego z indyka
– 1 niepełna szklanka suchego ryżu
– 1 jajko
– sól, pieprz, estragon i koper
– 2 szk. rosołu
– 500 gram przecieru pomidorowego
– 1 łyżka mąki
– 1 główka kapusty

Ryż ugotować i gdy wystygnie przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko, dobrze doprawić solą, pieprzem, estragonem, koprem i wymieszać.  Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem na 3 minuty. Wyciągnąć i ściągać pojedyncze liście. Jeśli głębsze warstwy nie będą dawały się łatwo rozdzielić, to ponownie włożyć ją do gorącej wody. Na liściu kapusty układać porcję farszu i brzegi zawijać do środka. W garnku zagotować rosół z przecierem pomidorowym. Układać w nim gotowe gołąbki. Przykryć pokrywką i gotować około pół godziny.  Na koniec wyjąć gołąbki, a sos zagęścić mąką rozrobioną w jak najmniejszej ilości wody, zagotować i doprawić przyprawami. Należy uważać przy podgrzewaniu, żeby gołąbki nie przywarły do dna garnka.

One thought on “Gołąbki z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *