Kotlety mielone

Pewnie każdy ma swój sposób na najlepsze kotlety mielone. Cóż, najważniejsze jest dobrej jakości mięso, ale ja tym razem zachęcam do dodawania tymianku, który wyostrza ich smak i jednocześnie daje przyjemny zapach.

Składniki:
– 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 mała pszenna bułka
– 1 jajko
– 1 cebula
– sól, pieprz, tymianek, cząber
– bułka tarta

Bułkę dobrze namoczyć w mleku lub wodzie, po czym mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Dołożyć również: drobno pokrojoną cebulę, jajko i przyprawy. Wszystko dobrze wyrobić ręką. Następnie formować płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.

2 thoughts on “Kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *