Roladki z piersi kurczaka ze szparagami

Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl i szczerze muszę powiedzieć, że jest rewelacyjny. Gorąco Was namawiam do wypróbowania. Poniżej proporcje zgodnie z tym, jak robiłam.


Składniki  (4 roladki):
– 12 szparagów zielonych
– 2 piersi kurczaka
– 4 plastry boczku wędzonego
– sól, pieprz

Składniki na sos:
– 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
– 1 i 1/2 łyżki miodu
– 9 łyżek śmietany kremówki

Szparagi obieramy cienko, zostawiając główki, odcinamy twarde końce. Pierś kurczaka kroimy na cienkie kotlety i rozbijamy je. Oprószamy solą i pieprzem. Trzy szparagi kładziemy blisko jednej krawędzi kotleta i zawijamy roladkę, tak, aby szparagi wystawały z dwóch stron. Na koniec owijamy ją plastrem boczku. Spód naczynia żaroodpornego przecieramy oliwą. Układamy roladki. Wystające końce szparagów posypujemy solą ziołową i przykrywamy folią aluminiową. Musztardę mieszamy z miodem i jedną łyżką tej mikstury smarujemy wierzch roladek. Pieczemy 25 minut w nagrzanym do 200C piekarniku. W tym czasie do pozostałej musztardy i miodu, dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Po 25 minutach wyciągamy roladki na chwilę z piekarnika, polewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10 minut.

2 thoughts on “Roladki z piersi kurczaka ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *